22710 31226                      mail@dim-thymian.chi.sch.gr                      Blog                      Facebook                      Youtube                      Αναζήτηση

Η ιστορία του Σχολείου

Η ιστορία του Σχολείου

Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο Δημοτικό Σχολείο Θυμιανών του Σταύρου Γ. Μιχαηλίδη και της Ιωάννας Μ. Λεμονιάδου Μιχαηλίδη

Το Σχολείο των Θυμιανών λειτουργούσε με την εποπτεία της Μητροπόλεως υπό την ευθύνη της εκκλησίας κατά την περίοδο της Οθωμανικής δουλείας. Λειτουργούσε ως μονοθέσιο για άρρενες και ως μονοθέσιο για θήλεις και οι δημοδιδάσκαλοι πληρώνονταν από την εκκλησιαστική επιτροπή και από εισφορές των κατοίκων.

Για τη λειτουργεία τους σχολείου τα μεταεπαναστατικά χρόνια, όπως φαίνεται από ένα κατάστιχο με πενήντα φύλλα και  με ημερομηνία 15 Ιουλίου 1851, στο εξώφυλλο του οποίου αναγράφεται το όνομα του χωριού Ευφημιανά  «προς ανακουφισμόν των επιτρόπων δια το σχολείον», αυτό λειτουργούσε σίγουρα από το 1851 και νωρίτερα. Αυτή η θέση ενισχύεται και από τα έγγραφα του σχολείου που έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο του Κυριάκου Πρωάκη «Λαογραφικοί θησαυροί Θυμιανών» όπου φαίνεται ένας έλεγχος προόδου και ένας ονοματικός κατάλογος του αλληλοδιδακτικού σχολείου, υπογραμμένα από το δάσκαλο Δ. Φκιαρογιάννη το 1851. Σύμφωνα με την αφήγηση του δασκάλου Δημητρίου Ι. Σκανδάλη, συνάγεται πως το σχολείο στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν στην εποπτεία της Σχολικής Εφορείας των Θυμιανών, αλλά και της εκκλησίας, αφού οι δάσκαλοι διορίζονταν από την Μητρόπολη. Στην αδημοσίευτη εργασία του Καλλιμασιώτη καπετάνιου Δημητρίου Μελαχρινούδη, αναφέρεται ότι λειτουργεί Παρθεναγωγείο το έτος 1897 ( το οποίο αναφέρει ως έτος ίδρυσής του), με 65 κορίτσια. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1933-34 το σχολείο λειτουργούσε ως μονοθέσιο και διθέσιο στο Τρυπάνειο κτήριο. Το παλαιό υφιστάμενο κτήριο του σχολείου μας άρχισε να κτίζεται με σχέδια του ΟΣΚ το 1932 με νότιο προσανατολισμό στο οικόπεδο δυτικά του ναού του Αγίου Ευστρατίου. Εκτός από τον Ιερό Ναό Αγίου Ευστρατίου και την οικογένεια Τρυπάνη που ήταν οι μεγάλοι δωρητές, για την ανέγερση του διδακτηρίου συνεισέφεραν και η Λονδίνειος Επιτροπή, ο Λεωνίδας Ζ. Μίχαλος, η Αργυρώ Κουρίδου, ο Ν. Τσάτσαρης , ο Γεώργιος Γιαμός και οι κάτοικοι του χωριού άλλοι με προσωπική εργασία και άλλοι με χρήματα. Η κρατική συμβολή ήταν μικρή. Κυρίως στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου και στην κατασκευή αποχωρητηρίων.

Στην δεκαετία του 1950 έγινε συντήρηση του κτηρίου. Το 1979 έγινε επισκευή της στέγης .

Το 1986 με Διευθυντή τον Κυριάκο Πρωάκη στη Δυτική πλευρά του περιβόλου προστέθηκε νέα πτέρυγα, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό όγκου 750 κυβικών μέτρων και επιφάνειας 250 τετραφωνικών μέτρων. Με δαπάνη εξ ολοκλήρου του ελληνικού κράτους. Το διδακτήριο είναι υπερυψωμένο ισόγειο με ημιυπόγειο. Στη νέα πτέρυγα προστέθηκαν 4 αίθουσες καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 250 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως αίθουσα εκδηλώσεων. Τα παλιά αποχωρητήρια έδωσαν τη θέση του σε νέα. Αργότερα μετά το 2005 στο χώρο νοτιότερα της πτέρυγας και των αποχωρητηρίων, ανάμεσα στα δύο κτήρια και ανάμεσα στα αποχωρητήρια και τη νέα πτέρυγα, τοποθετήθηκαν αίθουσες προκατασκευασμένες, για τη λειτουργική εξυπηρέτηση των αναγκών του σχολείου και της σύγχρονης μαθησιακής διαδικασίας.

Σήμερα υπάρχει έτοιμη μελέτη για την κατασκευή καινούργιας πτέρυγας, νότια του κτηρίου του 1986, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Το σχολείο μας σήμερα λειτουργεί με 15 τμήματα, φοιτούν σ’ αυτό 212 μαθητές και διδάσκουν 30 εκπαιδευτικοί.

 

Θυμιανά 21 Μαρτίου 2021 

Ο Διευθυντής του Σχολείου

       Ιωάννης Κ. Κριμιζής